lauantai 12. lokakuuta 2013

Maastaveto seminaari Iisalmessa

Viikko alkaa olla takana maastaveto seminaarista, jossa entinen maailmanennätys maastavetäjä Andy Bolton opetti kuinka sitä oikein vedetään. Kokonaisuutena jutusta jäi erittäin mukava maku ja paljon pieniä asioita tarttui työkalupakkiin. Andyn tapa treenata eroaa melkoisesti monista muista kovista maastavetäjistä. Treeni painot ovat hyvin pieniä suureen maksimiin verrattuna ja kisa lähestyminen näin suomalaisen voimailijan näkökulmasta varsin erikoinen. Viimeiset kovemmat vedot vedetään kolme kuukautta ennen kisaa. Listaan alle muutamia tärkeimpiä asioita joita Andy painotti luennoidessaan.

- Vedä aina mahdollisimman nopeasti olipa kuorma mikä tahansa.
- Veto täytyy näyttää aina samalta oli kuorma mikä tahansa.
- Räjähtävänvoiman treenaaminen on tärkeintä.
- Voimanosto on perusteita, ei tiedettä (andy tekee hyvin rajoitetusti apuliikkeitä ja hänen mielipiteensä esimerkiksi hyvää huomenta liikkeestä on, että se vain sotkee maastavedon tekniikkaa ja on parempi vaikka kyykätä ja vetää. :) Hyvää huomenta vie tangon liian kauaksi painopisteen keskeltä tai sitten se näyttää puolikyykyltä. Kumpikaan ei hyvä.)
- Älä opettele polkemaan jalkojasi lattian läpi vaan vedä. Maastanosto on veto eikä kyykky.
- Treenaa vetoa huomattavasti kevyemmillä kuormilla kuin kyykkyä tai penkkipunnerrusta.
- Vedä tanko aina mahdollisimman lähellä vartaloa ja mahdollisimman suoralla nostolinjalla.
- Älä pudota takapuoltasi liian alas. Ajattele mistä korkeudesta kyykkäät suurimman painon. Se ei ole pohjasta :). (Oma lisäys: Sama pätee myös selkä kulmaan lattiaan nähden. Et pysty käyttämään hyvää huomenta liikkeessä maksimaalisia painoja selkä lattian kanssa vaaka tasossa.)
- Maastaveto on pitkälti kiinni "korvien välistä".

 Andy siinä Kertoilee syntyjä syviä.

Kokeilin ajaa Andyn vinkkejä sisään omaan tekniikkaani. Tekniikkani on muuttunut merkittävästi tämän vuoden puolella entisestä ja olen vienyt paljon vinkkejä Dave Tatelta omaan vetooni. Näillä vinkeillä olenkin saanut isommat vedot vihdoin toimimaan kunnolla. Andy laittoi aloitus asennon oikeastaan ihan uusiksi minulle. Yritin ajaa sitä sisään nyt kahdessa treenissä, mutta tulokset olivat aika hyytäviä. Ei siis positiivisessa mielessä. Käytännössä noin 70kg pois omasta vedostani ja veto menee niin tasapainottomaksi että meinaan väkisin menettää tasapainoni. Tarkastellessani lonkkanivelen ja polvinivelen kulmaa liikkeessä totesin tekniikan olevan hieman sopimaton väilityksilleni. Selkäkulma painuu liian alas ja alaselkä ylirasittuu rankasti. Mikäli jalkani olisivat lyhemmät verrattuna selän pituuteen tekniikka palvelisi minua erinomaisesti. Silloin polvikulma rajoittuisi puolikyykkyä ylemmäs ja selkä kulma pysyisi noin 45 asteessa. Nykyisillä välityksilläni voimantuottokulmat menevät huonoiksi joko selän osalta tai joudun laskemaan takapuoleni liian alas, jolloin taas jaloista loppuu voima. Pysyttelen siis pitkälti vanhassa tekniikassani, jossa kulmat pysyvät kutakuinkin optimaalisina. Toki tekniikassa on vielä pientä korjattavaa hartioiden, katseen ja vedon yläalueen osalta. Andy tiivistikin tekniikkakoulun lopussa asian, jonka totesin nyt käytännössä. "Jokaisen oma yksilöllinen vetotekniikka hiotuu vuosien saatossa".  Mielestäni hyvää vinkkiä saa samoilla välityksillä varustetuilta huippunostajilta ja osaavilta treenikavereilta. Olen aina ollut yksilöllisen maastaveto tekniikan kannalla ja edellen uskon siihen vahvasti. Biomekaniikka toimii pitkälti määrittävänä tekijänä millä kulmilla sinun kannattaa aloittaa vedon opettelu.

Loppuun heitetään vielä pari omaa treenikuvaa. Kyynärvarret ovat tehotreenin alla tällä hetkellä ja treenaan niitä jokaisessa salitreenissä kuukauden ajan. Tänään oli vuorossa pinch nostoja. Nopeuteen ja räjähtävyyteen painottuva treeni pätkä on lähtenyt puremaan mukavasti. Kyykky liikkuu kovempaa kuin koskaan ennen samoilla kuormilla ja boxi hyppyihin on tullut 5cm lisää kahdessa viikossa. Boxihypyn onnistuminen tulee näkymään kunnolla yleensä vasta kevennyksen jälkeen ja pidän tuota 5cm:n parannusta jo erittäin mukavana.


Minun boxi. Vähän on kovanlainen ja pitää säätää vähän varaa ettei käy kipiää.

Otevoimaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti