tiistai 18. kesäkuuta 2013

Kuulantyöntö

Pikku poikana työntelin parina kesänä pyöreätä kiven murikkaa ja heittelin männystä tekemääni keihästä. Tämä jäi sitten pois tekniikan ollessa mitä oli ilman opettajaa. Kehityskin hiipui silloin aloilleen ja samaa tahtia kiinnostus. Valitettavasti kukaan ei kertonut yleisurheilukouluista tai moisia ikinä ehdottanut. Parisen vuotta sitten ajatus yleisurheilun voimalajeista heräsi uudelleen. Homma jäi taas kuitenkin siihen kun surkuttelin vanhuuttani. 

Viime viikolla tapahtui eräs tapahtuma, joka jäi ärsyttämään pidemmäksi aikaa. Piti siis keksiä jotakin mieltä puhdistavaa ja jotakin uutta. Mietin mitä olen aina halunnut kokeilla. Matkustaa costa ricaan. No joo, mutta…. se vaatii jo vähän rahaa… Sitten välähti. Ostan kuulan. Kuulantyöntö on hieno laji, joka vaatii valtavasti voimaa ja etenkin räjähtävyyttä. Kenttälajeista hetkellinen voiman tuotto on kaikkein suurin. Yli 20m työnnössä ihmisestä irtoaa hetkellisesti jopa yli 9 hevosvoimaa. Se on paljon se. 

Kuula saapui eilen postissa. Pyöreä 125mm halkaisijaltaan oleva sorvattu rautapallo. Hieno kuin mikä! 

Tänään kävin hieman sitä kokeilemassa. Tekniikka on tosi vahvasti vielä hakusessa ja en lähtenyt edes yrittämään vielä pakittamista. Työnsin siis paikaltaan. Hassua huomata miten totaalisesti kuulaan välittyvä voima katoaa voimantuottoketjun katketessa hetkellisesti huonon tekniikan vuoksi. Ensi viikolle pitää kyllä yrittää hommata joku opettemaan tekniikkaa. 10m yritin rikkoa, mutta lähes jokaisella työnnöllä jokin menee ajoituksessa mönkään ja tulos jäi 9,20m. Olen tosin aivan varma, että ensi viikolla pääsen kymmenen metrin paremmalle puolelle. Kunhan tuo kymppi on rikottu niin sitten otetaan mukaan vauhti tuohon työntöön.  Sillä pitäisi kuulemani mukaan tulla 1,5-2m lisää pituutta. 

Siellä se menee! Kohti kuuta. Kuvaajakin peittää linssiä ettei pienemmät säiky tekniikkaa...

Olen kieltämättä nyt hieman innostunut tästä uudesta jutusta. Hommaan tekniikkaan opettajan ensi viikolle ja luen mahdollisimman paljon harjoittelusta. Voimaharjoittelun osalta ajattelin muuttaa Salitreenit kesän ajaksi tukemaan paremmin tuota kuula juttua. 3-4 kertaa salia viikkoon + 2-3 kuula treeniä. Näillä mennään. SM-kisa rajat ovat tänä vuonna 15,75m. Matkaahan tuonne on vielä pitkästi, mutta joskus tulevaisuudessa olisi ihan mukava olla tuollakin mukana. Toivottavasti kiinnostus säilyy tämänkin alku huuman jälkeen.

Sankariniemen kenttä

Puitteet uudelle harrastukselle ovat mainiot ainakin kesällä. Kotoa noin 300m ja 3 työntö paikkaa. Auki joka päivä ilta 9 asti ja monen näköistä kuulaa löytyy ihan paikan puolesta. Mikä parasta ei edes maksa mitään. Miksi saliharjoittelu ei mene näin. :) Seuraavat kuulatreenit ovatkin sitten Sankkurilla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti