torstai 29. marraskuuta 2012

Mikä tätä maailmaa vaivaa???


Mitä yritän saavuttaa valmennettaville? Yritän parhaani mukaan parantaa heidän terveyttään, suorituskykyään ja kehonkoostumusta. Suosittelemani ruokavalio on suunniteltu parantamaan terveyttä ei tuhoamaan sitä.  Kuulen toistuvasti kysymyksiä ihmisiltä: Johtuvatko nämä minun vaivani liiasta proteiinista? Pitäisiköhän minun kuitenkin syödä enemmän leipää? Onko proteiinin lisääminen vaarallista? Syönköhän liikaa pähkinöitä? Nämä kysymykset ovat totta kai erittäin tärkeitä kysyä, mikäli ne askarruttavat. Yksi asia minua kuitenkin huolestuttaa. Yleiseti ottaen ihmiset nappaavat kaupan hyllyltä paahtoleivän, meetwurstia, pari makkarapakettia ja rasiallisen valmismaksalaatikkoa (tällainen oli myös minun ostoslistani 6 vuotta sitten). Tämä ei ole heistä mitenkään kummallista, saati sitten vaarallista.  Minne on hävinnyt ihmisten oma tietoisuus siitä mitä on oikea ruoka? Asia mikä on täysin vääristynyt nykypäivänä ihmisten ajattelumallissa on että:  ”ei prosessoitu valmisruoka pahaa tee vaikka sisältääkin mm. kemiallisilla liuotus menetelmillä tuotettuja rasvoja, teollisia transrasvoja, teollisia aromeita, aromin vahventeita, valkaistua viljaa, lisättyä gluteiinia yms.” Tämä on sitä nykyihmisen ”ruokaa”. (Näitähän ihmiskeho ei tarvitse yhdessäkään hyödyllisessä prosessissa kehossa. Ne estävät näitä prosesseja toimimasta normaalisti.) Kun taas sitten esimerkkinä proteiini (eli valkuaisaine joka muodostuu aminohappoketjuista, joissa on 20 aminohappoa), on tosi vaarallisia.


Linkitän Wikipediasta kopioidun selostuksen mitkä ovat proteiinin päätehtävät.

"Proteiinit ovat kaikkien solujen rakennusainetta. Niitä on useimpien solujen kuivamassasta yli 50 %. [1] Rakennusaineina olemisen lisäksi proteiinit suorittavat lähes kaikki solun toiminnot ja ovat siten välttämättömiä elintoiminnoille.[2] Proteiineja tarvitaan elimistössä sen typpi-, neste-, happo-, emäs- sekä kaliumin ja natriumin tasapainon ylläpitämiseen. Proteiinit mahdollistavat solujen liikkumisen, yhteenliittämisen, signaalivälityksen ja immuunipuolustuksen. Ne myös säätelevät geenejä eli toimivat transkriptiotekijöinä. Jotkin proteiinit toimivat entsyymeinä.
Solukalvoissa sijaitsevat proteiinit toimivat kanavina ja pumppuina, joiden avulla kontrolloidaan pienten molekyylien kulkua solusta ulos ja sisään soluun, sekä reseptoreina, jotka välittävät viestejä solun ulkopuolelta solun sisälle. Proteiinit voivat olla ikään kuin molekulaarisia koneita: Solunsisäiset moottoriproteiinit, esimerkiksi kinesiini, huolehtivat molekyylien kuljetuksestasytoplasmassa ja topoisomeraasit kykenevät muuttamaan DNA:n rakennetta. Proteiinit voivat erikoistua moniin vaihteleviin tehtäviin: Vasta-aineiksi mahdollistamaan elimistölle vieraiden kappaleiden ja solujen, esimerkiksi bakteerien ja virusten, tuhoamisen, toksiineiksi, hormoneiksi, kuten insuliini ja glukagoni, jäätymisenestoproteiineiksi, soluväliaineen elastisiksi säikeiksi tailuminesenssin lähteiksi. Proteiineja muodostuu elimistössä DNA:n koodaamina aminohapoista translaatiossa.".

Toisin sanoen proteiini osallistuu valtaviin määriin reaktioita ihmiskehossa. Ilman sitä ei olisi elämää. Nämä proteiinit on joillekkin ihmisille se suurin ”peikko” joka vie terveyden ja on vähintään rinnastettavissa anabolisiin steroideihin. Viis siitä karkkimössöstä, joka on tälläkin hetkellä suussa.

Pureudutaampa tähän kuitenkin lähemmin. Mikä sitten on optimaalinen saanti proteiinille ja voiko sitä saada liikaa? Tässä muutamia eri näkökantoja proteiinin saannista.
Lähes kaikki lähteet, jotka pikaisella katsauksella löysin suosittelevat urheilijoille proteiinin saantia välillä 1,2-4,4g/painokilo. Paljonko 75 kiloisen miehen tarvitsisi syödä naudan jauhelihaa päivässä tähän määrään proteiinia: 471g-1720g päivässä. Toki ei tätä määrää oteta oikeasti pelkästä naudan jauhelihasta, mutta noin asian havainnollistamiseksi. En usko, että proteiinin ylisaanti nykyihmisen ensimmäinen terveyshuoli. :)

Sitten vielä tämä vanha legenda: suuret proteiini määrät tuhoavat munuaiset. Sanon että ihan höpö höpö. Proteiini rasittaa kyllä munuaisia, mutta mikäli ravinnossasi on ravinteita ja munuaiset ovat perus terveet (kuten yleensä), ei mitään ongelmaa ole.

Toivoisin ihmisten palaavan juurilleen ja miettivän mitä oikeastaan OIKEA RUOKA on. Kun otat vaikkapa ”äitien” tekemän maksalaatikon sieltä kaupan hyllystä, niin mitä se oikeastaan sisältää. Tunnistaisiko luolamies sitä enää edes ruoaksi. Todennäköisesti ei, vaan sylkisi sen maanrakoon. Tässä yksi esimerkki: Mitä eroa on näiden tuotteiden sisällöllä? Toinen marinoitu ja toinen marinoimaton. http://www.pouttu.fi/?tuote=pouttu-possusuikale-400g-maustamaton ja http://www.pouttu.fi/?tuote=pouttu-marinoitu-possusuikale-400g. Nykyajan monipuolinen kotiruoka on valitettavasti nykyään yhä useammin valmis ”lihapullat” ja muusi. Mielestäni tämä ei ole lähelläkään kotiruokaa. Mäkkärissä käynnistä on tullut normaalimpaa, kuin tehdä itse vaikkapa lihapullia kunnon aineksista.

Nämä asiat näkyvät yhä selvemmin ihmisten terveydessä. Esimerkiksi ”kakkos” tyypin eli aikuisiän diabetes lisääntyy pohjanmaalla vauhdilla. Erään botnia-projektin tutkimuksen mukaan sairastavien määrä on nykyisin 6-8% väestöstä. Vielä muutama vuosikymmen sitten vastaava luku oli alle 3%. Masennuslääkkeitä syö tällä hetkellä puoli miljoonaa suomalaista. Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleistynyt yli kuusi prosentti uusimpien tutkimusten mukaan. Lasten ja nuorten psyyke lääkkeiden käyttö on kolminkertaistunut 2000-luvulla. Ravinto ei ehkä ole ainut syyllinen tähän, mutta väitän että sen merkitys on tässä sopassa oikeasti TODELLA SUURI. Olisikohan aika tehdä asialle jotakin?

Positiivisenä asiana tähän loppuun täytyy sanoa, että kiinnostus laadukkaampaa ruokaa kohtaan on onneksi alkanut hieman nostaa päätään ainakin täällä Iisalmessa. Parhaiten se näkyy kauppojen hyllyillä. Isot marketit tarjoavat jo ihan mukavasti parempia vaihtoehtoja. Myös luomu tuotteiden tarjonta on moninkertaistunut viiden vuoden takaiseen. Suuret ”pojot” tästä kauppialle ja tuotteiden ostajille.

Sitten lyhyesti tämän päivän treenejä. Tänään kyykyt hieman kepeämmin parilla pitemmällä sarjalla. Säästelen hieman toistomaksimi vetoon alkuviikolle. Tarkotus olis koittaa vetää joku 5-6 220-230kg:n romuilla. Sen jälkeen keventelyt päälle ja loppu viikosta aloitellaan hieman piikkailemaan hermostoa. Tarkoitus tehdä semmonen ihan lyhyt piikkaus pari viikkoa, deload kevennys ja uudet maksimit. Näillä näkymin saattaisi olla Raw-kisat tiedossa tammi-helmikuun vaihteeseen. Tarkoituksena parantaa yhteistulosta 50-80kg syyskuun kisoihin nähden.

Lämmittelyt n.5min.
boxihypyt 5x1 (semmosena herättelynä nopeuteen)
Takakyykky (lämppänä nousu 20-40kg korotuksin 150kg:aan ja kaikki räjähtävästi ylös. Työsarjat 8x155kg, 8x140kg
Julle pinnoista stopilla 3x5x120kg+1 pari riimuja. Kulma noin 75 astetta.
Lankkupito 2x45s 50kg:n lintti persuksen päällä.
Vatsaliike (en tiiä oikeaa nimeä, mutta sellanen Dragon flagin tapanen 3x4 8s. negatiivisellä.)
Viilentelyt päälle ja tosi kevyet lyhyet venytykset.
Kotona putkirullaus koko kropalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti